Thursday

Eid Adha 2017 and it's story

Alhamdulillah, eid was passed with happening,  and most fruitfulness event. We are making new friends from others countries, Libya, Sudan, Saudi, Palestine, Pakistan, Turkey, Syria, u named it. We are always pleasure to spread silaturrahim with our brothers in Islam across different profession. The names I remember, a dentist Dr Waleed, a policeman Mr Ahmad Ghamdi, both from Jeddah, a lecturer Dr Erhan Etay from Turkey, a Importer exporter Mr Fadi and his brother Mr Muhammad from Syria (able to speak Malay fluently ya), a postgraduate student Mr ElSayeh, Mr Anis, Mr Hameed and a butcher Mr Hatim all them are from Libya, a degree student Mr El Sahoy Rabikey from Sudan, a businessman Mr Razi and his friends Mr Jamal and Mr Kashif, Mr Hasan from Pakistan, a teacher in private school Mr Rasheed from Singapore, a PhD student Mr Saad, a student Mr Anas and his family from Palestine. Wow, they are not only our customers, but more than that.  






At the same time, we also change our opinion about the difference between 4 mazhab regarding shariah issues; sacrifice, aurah, giving to others,  obligation necessity to perform a solah jumaah  (since first eid in this year is on Friday) and so on. Kind of knowledge sharing session yeah?

We are impressed with their sacrifice desireness, they tried their very best to show their humbleness with this Ibadah for Allah and share their wealth with the needy in Malaysia. One of them I know, he is not giving only meat, even rice, cooking oil and some money to the needy ones. Some efforts and thought to be acknowledged.





For next following years, please pay a visit to us in here to do your sacrifice / qurban / udhiyyah. We are planning to make it bigger and more happening with reasonable price of sheep. BBQ right away?in our farm? Yes! You are allowed to do so, we will provide equipment for u including charcoal, all is free.

Want to reach here? Just type "Jariah AgroFarm " on google map or waze. Simple. Don't forget to leave your review on Google Map.

Please give us a call
+60132003482 (Anas)

Fb: Jariah AgroFarm
Insta: Jariah AgroFarm
Blog: www.jariahagrofarm.blogspot.com





Wednesday

Daging yang berkualiti hasil dari sembelihan cara Islam

Assalamualaikum, saya kongsikan sedikit fakta ilmiah berkenaan sembelihan cara lebih baik dan tidak berasa sakit. Artikel ini agak berat, tp insyallah dengan pembacaan ini dpt sesuatu ilmu baharu dan berguna untuk kita.

🐂🐂🐂🐂🐂

*ORANG BARAT TERKEJUT DGN CARA ISLAM MENYEMBELIH LEMBU*

Semakin maju penelitian ilmiah semakin membuktikan kebenaran Islam.

Sila lihat penelitian ini.

1. Nabi Muhammad tidak pernah belajar cardiology tapi syari’at nya membuktikan penelitian ilmu modern.

2. Melalui penelitian ilmiah yang dilakukan oleh dua staf ahli penternakan dari Hannover University, sebuah university terkemuka di Jerman. Prof.Dr. Schultz dan rakan nya, Dr. Hazim, keduanya memimpin satu padukan penelitian terstruktur untuk menjawab pertanyaan:

*Manakah yang lebih baik dan paling tidak sakit, penyembelihan secara Syari’at Islam yang murni (tanpa proses pemingsanan) ataukah penyembelihan dengan cara Barat (dengan pemingsanan)?*

3. Keduanya merancang penelitian yg sangat canggih, mempergunakan sekelompok lembu yg telah cukup umur (dewasa). Pada permukaan otak kecil lembu2 itu dipasang electrode (microchip) yang disebut Electro-Encephalograph (EEG). Microchip EEG dipasang di permukaan otak yang menyentuh titik (panel) rasa sakit di permukaan otak, untuk merakam dan mencatat bacaan rasa sakit lembu ketika disembelih. Di jantung lembu2 itu juga dipasang Electro Cardiograph (ECG) untuk merakam aktiviti jantung saat darah keluar kerana disembelih.

4. Untuk mengelak dari kesalahan, lembu2 dibiarkan selesa dengan EEG maupun ECG yang telah terpasang di tubuhnya selama beberapa minggu. Setelah masa selesa itu dianggap cukup, maka separuh lembu disembelih sesuai dengan Syariat Islam yang murni, dan separuh lagi disembelih dengan menggunakan cara pemingsanan yang digunakan di Barat.

5. Dalam Syariat Islam, penyembelihan dilakukan dengan menggunakan pisau yang sgt tajam, dengan memotong tiga saluran pada leher bahagian depan iaitu: saluran makanan, saluran nafas serta dua saluran pembuluh darah: arteri karotis dan vena jugularis.

6. Patut pula diketahui, syariat Islam tidak menyarankan teknik pemingsanan. Sebaliknya, cara Barat mengajarkan atau bahkan mengharuskan agar ternak dipingsankan terlebih dahulu sebelum disembelih.

7. Selama penelitian, EEG dan ECG pada seluruh lembu itu dicatat untuk merakam dan mengetahui keadaan otak dan jantung sejak sebelum pemingsanan (atau penyembelihan) hingga ternak itu benar-benar mati. Nah, hasil penelitian inilah yang sangat ditunggu-tunggu!

8. Dari hasil penelitian yang dilakukan dan dilaporkan oleh Prof. Schultz dan Dr. Hazim di Hannover University Jerman itu dapat diperoleh beberapa hal sbb.:

*Penyembelihan Menurut Syariat Islam*

Hasil penelitian dengan menerapkan amalan penyembelihan menurut Syariat Islam menunjukkan:

Pertama
Pada 3 detik pertama setelah ternak disembelih (dan ketiga saluran pada leher lembu bahagian depan terputus), tercatat tidak ada perubahan pada grafik EEG. Hal ini bererti bahwa pada 3 detik pertama setelah disembelih itu, tidak ada indikasi rasa sakit.

Kedua
Pada 3 detik berikutnya, EEG pada otak kecil merakam adanya penury Nancy grafik secara bertahap yang sangat mirip dengan kejadian deep sleep (tidur nyenyak) hingga lembu2 itu benar-benar hilang kesedaran. Pada saat tersebut, tercatat pula oleh ECG bahwa jantung mulai meningkat aktiviti nya.

Ketiga
Setelah 6 detik pertama itu, ECG pada jantung merakam ada nya aktiviti luar biasa dari jantung untuk menarik sebanyak mungkin darah dari seluruh anggota tubuh dan mengepam nya keluar. Hal ini merupakan refleksi gerakan koordinasi antara jantung dan sumsum tulang belakang (spinal cord). Pada saat darah keluar melalui ketiga saluran yang terputus di Bahamian leher tersebut, grafik EEG tidak naik, tapi malah turun hingga ke zero level. Hal ini diterjemahkan oleh kedua peneliti ahli itu bahwa: *“No feeling of pain at all!” (tidak ada rasa sakit sama sekali!)*

Keempat
Kerana darah tertarik dan di pam oleh jantung keluar tubuh secara maksima, maka dihasilkan healthy meat (daging yang sehat) yang layak doing makan oleh manusia. Jenis daging dari hasil sembelihan semacam ini sangat sesuai dengan prinsip Good Manufacturing Practise (GMP) yang menghasilkan Healthy Food.

Penyembelihan Cara Barat

Pertama
Segera setelah dilakukan proses stunning (pemingsanan), lembu terhuyung jatuh dan rebah. Setelah itu, lembu tidak bergerak-gerak lagi, sehingga mudah dikendalikan. Oleh karena itu, lembu dapat pula dengan mudah disembelih tanpa meronta-ronta, dan (nampaknya) tanpa (mengalami) rasa sakit. Pada saat disembelih, darah yang keluar hanya sedikit, tidak sebanyak bila disembelih tanpa proses stunning (pemingsanan).

Kedua
Segera setelah proses pemingsanan, tercatat adanya kenaikan yang sangat nyata pada grafik EEG. Hal itu menunjuk kan adanya tekanan rasa sakit yang diderita oleh ternak (karena kepalanya dipukul, sampai jatuh pingsan).

Ketiga
Grafik EEG meningkat sangat tajam dengan kombinasi grafik ECG yang turun ke batas paling bawah. Hal ini menunjuk kan adanya peningkatan rasa sakit yang luar biasa, sehingga jantung berhenti berdenyut lebih awal. Akibatnya, jantung kehilangan kemampuannya untuk menarik darah dari seluruh organ tubuh, serta tidak lagi mampu mengepam nya keluar dari tubuh.

Keempat
Karena darah tidak tertarik dan tidak di pam keluar dari tubuh secara maksima, maka darah itu pun membeku dalam urat-urat darah dan daging, sehingga dihasilkan Unhealthy Meat (daging yang tidak sehat), yang dengan demikian menjadi tidak layak untuk dimakan oleh manusia. Disebutkan dalam khazanah ilmu dan teknologi daging, bahwa timbunan darah beku (yang tidak keluar saat ternak mati/disembelih) merupakan tempat atau media yang sangat baik bagi pembiakan bakteria pembusuk, yang merupakan agen utama merosak kualiti daging.

*Bukan Ekspresi Rasa Sakit!*

Meronta-ronta dan meregangkan otot pada saat ternak disembelih ternyata bukanlah ekspresi rasa sakit! Sangat jauh berbeza degas dugaan kita sebelumnya! Bahkan mungkin sudah lazim menjadi keyakinan kita bersama, bahawa setiap darah yang keluar dari anggota tubuh yang terluka, pastilah disertai rasa sakit dan ngilu. Terlebih lagi yang terluka adalah leher dengan luka terbuka yang menganga lebar…!

Hasil penelitian Prof. Schultz dan Dr. Hazim membuktikan yang sebaliknya. Iaitu bahawa pisau tajam yang menghiris leher (sebagai syariat Islam dalam penyembelihan ternak) ternyata tidaklah ‘menyentuh’ saraf rasa sakit. Oleh kerana nya kedua peneliti ahli itu menyimpulkan bahawa lembu meronta-ronta dan meregangkan otot bukanlah sebagai ekspresi rasa sakit, melainkan sebagai ekspresi ‘keterkejutan otot dan saraf’ saja (iaitu pada saat darah mengalir keluar dengan deras). Mengapa demikian? Hal ini tentu tidak terlalu sulit untuk dijelaskan, karena grafik EEG tidak membuktikan juga tidak menunjukkan adanya rasa sakit itu.

Subhanallah… Memang selalu ada jawapan dari setiap pertanyaan tentang kebenaran Islam. Selalu ada penguatan Allah dari setiap adanya usaha pelemahan dari musuh Agama yang mulia ini.

Sebenarnya, sudah tidak ada alasan lagi menyimpan rasa tak sanggup melihat proses penyembelihan korban, karena kita sudah tahu bahawa haiwan ternak tersebut tidak merasakan sakit ketika disembelih. Dan yang paling penting, kita dapat mengerti hikmah dari salah satu Syariah Islam dan keberkahan yang tersimpan di dalamnya.

*KABAR INI HARUS TERSEBAR DEMI MEMBUKTIKAN, APA YANG ISLAM PERINTAHKAN SANGAT BERGUNA BAGI MANUSIA*

Thursday

SHARE YOUR WEALTH WITH THE NEEDY ON THIS SACRIFICE MONTH!



Why qurban is important ?

Rasulullah (s.a.w.) said: “On the 10th of Zil-Hijjah, there is no better act in the view of Allah than shedding the blood (of slaughtered animals). And verily sacrifice earns the approbation of Allah even before the drop of blood (of the slaughtered animal) falls on the ground. Hence you should offer it in good spirit. For every hair of the sacrificial animal, there is a blessing.”


Hazrat Abu Hurairah (r.a.) reports that the Apostle of Allah (s.a.w.) has said : "Whoever has the capacity to sacrifice and does not do so, should not come to the place where the Eid prayer is offered." (Ibn Majah).


WHO IS OBLIGED TO OFFER THE SACRIFICE?


‘Qurbani’ is ‘wajib’ (compulsory) according to Imam Abu Hanifah (and sunnat-e-muakkadah according to other Imams) upon every ‘mukeem’ (domiciled) and who possesses 613.35 grams of silver or its equivalent in money, personal ornaments, stock in trade or any other form of wealth which is surplus to his/her basic needs. Each adult member of a family who possesses that much wealth must perform his/her own ‘Qurbani’ separately.


Hazrat Ibn Umar (r.a.) reports that the Messenger of Allah (s.a.w.) lived in Madinah Munawarah for ten years and performed ‘Qurbani’ every year. (Tirmizi)


Note: Despite the fact that the Prophet (s.a.w.) was not obliged to sacrifice as he never possessed the required amount of wealth, he still did so as can be conceived from the above Hadith.


Hear ye my brothers and sisters in Islam, let's share our wealth with the needy on this sacrifice month, it is only once a year. Put aside some allocations for this purposes and insyallah Allah will give you more. We are provide a lot of livestock (only local sheep for this year) for you to do sacrifice/ qurbani/ uddhiyyah. We cater from A-Z, slaughtering, deskinning and cut into pieces to make you easier to distribute to the needy ones. We also provide distribution services if you dont know where to give (distribution will be done only on 3rd day of Eid).


The price is RM950 (30-35kg liveweight sheep) and RM1000 (35.1 kg and above live weight sheep). This price above is including process (slaughtering, deskinning and cut into pieces), no worry about hidden extra charges except if you have another special request other than our services stated above.


We are welocme our brothers and sisters from Klang Valley especially from Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Damansara, Bukit Jalil, Cyberjaya, Subang Jaya, Puchong, Shah Alam and Klang to pay a visit to our farm to choose qurban sheep by yourself. Don't worry about to lose, you can simply type my farm name "Jariah Agro Farm" on google maps search column or WAZE application to start navigate from your location. Our farm is near to Shah Alam City Centre, easy access via main highway (federal highway, KESAS highway and LKSA highway). If you are from KLCC or Kuala Lumpur, it is just 35km and about 40 minutes driving. If you were tourist and have intention to do uddhiyaah/ qurban with us and no public transport to reach here, you can use GRAB CAR, GRAB TAXI or UBER and it will cost you about RM50-90 depends on option you choose.


Anyhow, you also can put your trust on us to do uddhiyyah/ sacrifice/ qurban for you without need you to come to our farm. Everything we will do for you including distribution. Don't worry, we will provide/share some picture for you (via whatapps) along the process. This option as a last resorts to make you easier to do this annual ibadah. Let's grab this opportunity and please don't hesitate to contact us if you have any further inquiries.


CALL/Whatapps: +6013-2003482 (Anas)




















































Monday

Susu Kambing Ramadhan, kekal sihat bertenaga, cergas dan cerdas

Assalamualaikum,

Kak Ain ni dah menjadi pelanggan tetap kami. Saban minggu pasti ada order dr nya, delivery ke Bank Pembangunan, Kg Baru, KL. Tapi Ramadhan ni tempahan nya meningkat, sy tanya, "susu kambing ni utk kwn2 skali ke kak?"

"Taklah, utk akak sorang, nk buat stok utk bulan puasa ni, biar kekal bertenaga sepanjang hari, cewah"

Bagi mereka yg nk kekal cergas, cerdas dan bertenaga sepanjang Ramadhan, boleh la amalkan susu kambing, baru boleh bertadarus satu juzuk satu hari, terawih 20rakaat, qiamullail, dan bangun sahur. Siang bekerja, mlm lipat ganda ibadat. Baru la cenggini ha (Y)

===========================
utk tempahan susu kambing, self collect dan delivery, boleh hubungi kami!

013.200.3482 (Anas - call, msg, Whatapps)
016.3415.345 (Hj Ahmad - call sahaja)

IG & FB: Jariah Agro Farm
www.jariahagrofarm.blogspot.com

Tuesday

Kalau Risau Susu 'Menjunam' Atau Tak Larat Nak Puasa, Ibu Menyusu & Hamil Kena Rajin Buat Jus Kurma Susu Yang 'Awesome' Sangat Ni...

"Insya-Allah kurang lagi seminggu kita nak puasa. Tak tahulah larat ke tak tahun ni nak puasa. Harap sangat boleh puasa penuh sementara tengah pregnant ni."
Biasanya itulah doa para ibu hamil dan menyusukan bayi (terutama yang belum datang haid) bila Ramadan datang kembali. Semuanya berdoa agar mudah berpuasa walaupun sarat hamil dan menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu. Biarpun ada kelonggaran yang diberikan oleh Allah SWT terhadap dua golongan wanita ini namun keinginan untuk berpuasa penuh tetap tersemat dalam hati para ibu.
Sebenarnya tiada halangan untuk ibu hamil dan menyusukan anak berpuasa di bulan Ramadan. Apa yang penting mereka mesti memastikan puasa tidak akan memudaratkan diri mereka sendiri dan anak yang dikandung serta disusukan.
Lebih baik dapatkan nasihat daripada doktor yang memeriksa anda sebelum membuat keputusan untuk meneruskan puasa. Jika tahap kesihatan mengizinkan, anda boleh berpuasa seperti biasa dan perlu memenuhi keperluan kalori daripada pengambilan makanan yang seimbang. Jika tahap kesihatan tidak mengizinkan, anda ada kelonggaran untuk tidak berpuasa.
Selain mengambil makanan yang menyihatkan dan seimbang, pengambilan buah kurma di bulan Ramadan adalah satu kemestian. Bukan ibu hamil dan menyusu sahaja tetapi semua umat Islam yang berpuasa. Masing-masing nak rebut pahala sunat makan kurma!
Hakikatnya buah kurma itu sendiri mengandungi banyak vitamin dan mineral yang baik untuk ibu hamil dan menyusukan.
Menurut Pakar nutrisi, Kevin Zahri antara kebaikan buah kurma kepada ibu hamil dan menyusu iaitu:
1. Menambah tenaga
Kurma mempunyai kandungan glukosa atau gula ringkas yang sangat tinggi dan baik untuk badan. Kandungan glukosa yang tinggi berfungsi untuk membekalkan kembali tenaga dalam badan ibu yang seharian berpuasa dengan cepat. Jika memakannya ketika bersahur, kurma meningkatkan dan menambah tenaga dalam badan untuk sepanjang hari berpuasa dan melakukan aktiviti harian.
2. Tinggi serat
Kurma kaya dengan serat dan baik untuk penghadaman serta memberikan tenaga yang berpanjangan. Jadi ibu hamil dapat mengelakkkan masalah sembelit kerana kurang minum air ketika berpuasa. Selain itu serat juga sesuai untuk memperlahankan penghadaman dan tidak memberi kejutan kepada perut ibu yang kosong sebelum mengambil makanan lebih berat ketika berbuka puasa.
3. Rendah sodium (garam)
Khasiat ini penting semasa kita kekurangan air. Oleh itu bagi ibu menyusu yang berpuasa pengambilan kurma ketika berbuka dan bersahur sangat penting untuk terus mengekalkan pengeluaran susu badan. Makanan yang tinggi sodium akan mempercepatkan dehidrasi.
4. Tinggi potassium
Potassium penting dalam menyeimbangkan bendalir badan, termasuk kawalan denyutan jantung dan tekanan darah.
Bagi ibu hamil dan menyusu, pastikan pengambilan makanan anda ketika berpuasa cukup untuk membekalkan tenaga dan nutrisi yang diperlukan. Oleh kerana kurma menjadi makanan yang baik untuk membekalkan tenaga sepanjang hari serta mengekalkan pengeluaran susu ibu, apa kata cuba sediakan jus susu kurma ketika berbuka dan bersahur.



Cara membuat jus kurma susu
Bahan-bahan :
- 7 biji buah kurma, buang bijinya (untuk 1 hidangan)
- Air mineral secukupnya
- Susu UHT (boleh juga guna susu kambing)
- Tidak digalakkan menggunakan susu serbuk atau susu pekat manis
 Caranya:
- Rendam kurma yang sudah dibuang biji di dalam air mineral hingga menutup permukaan kurma selama 1 malam. Anda boleh letak di dalam peti ais jika mahu sejuk.
- Ketika waktu sahur, tuang kurma yang sudah direndam beserta air rendamannya. Tambahkan susu UHT secukupnya.
- Kisar semuanya hingga halus.
- Minum selepas selesai makan sahur.
Selamat mencuba!

RUJUKAN:
majalahpama
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kami di Jariah Agro Farm ada menjual susu kambing segar dari ladang kami sendiri di Sungai Kandis, Shah Alam.
Nak lebih mudah lagi?kami juga ada susu kambing kurma utk anda. Ayuh lebih bersemangat dan bertenaga di bulan Ramadhan ini!
Hubungi Kami sekarang!
013.200.3482 (Anas)
016.3415.345 (Hj Ahmad)
IG: Jariah Agro Farm


Wednesday

Kambing Aqiqah masak KUZI asli dari Kelantan!






PEH! kesedapan kambing kuzi ni masih terasa-rasa di tekak. Hasil tempahan En Mohd Aydiel utk aqiqah puteri nya Safiyya. Permintaan nya utk separuh masakan di pek kan utk disedekahkan kpd saudara nya yg jauh.

Istimewa kuzi ini adalah rasa yg authentic asli dari kelantan. Rempah, resepi dan tukang masak dibawa khusus dr kelantan. mmg power beb!

Dihiasi dgn kacang gajus, kismis pasti membuka selera anda. x pernah makan kuzi? meh cuba pula masakan kuzi kami, pasti puas hati.



Untuk tempahan, hubungi:

013.200.3482 (Anas- call, msg, whatapps)
016.3415.345 (Hj Ahmad- call sahaja)
013.661.0121 (Arif- call, msg, whatapps)
017.6141.420 (Ust Hasan- call, msg, whatapps)
www.jariahagrofarm.blogspot.com
IG: Jariah AgroFarm

Tuesday

PUSAT JUALAN KAMBING AQIQAH SHAH ALAM, KLANG, SUBANG JAYA DAN PETALING JAYA

AQIQAH?
APA ITU AQIQAH? 
============== 



Kepada ibu bapa yang berhajat yang buat aqiqah untuk anak mereka. Kami adalah pembekal kambing aqiqah/ kambing bakar di kawasan Klang Shah Alam. Ladang kami berada di Sungai Kandis, seksyen 36 bersebelahan dengan Alam Impian.


Anda boleh pilih kambing sendiri, sembelih sendiri jika mahu dan kami akan sediakan sijil aqiqah dan cenderahati utk tuan/puan. Kami juga menyediakan perkhidmatan memasak seperti kuzi, kari, kurma, sup, stew, rendang palembang, rendang pak kasim, kicap paprik dan yang mendapat permintaan paling hangat iaitu GOLEK/ BAKAR berserta dengan side dishes dan NASI ARAB MANDHY.

Stew kambing power

Nasi Arab Mandhy


Kari kambing Kaw

1)APA ITU AQIQAH?
“Setiap anak yang lahir itu terpelihara dengan aqiqahnya yang disembelih untuknya pada hari ke-7 (daripada hari kelahirannya), dicukur rambutnya dan diberi nama” – riwayat Abu Daud, At-Tarmizi dan Ibnu Majah.

2)PERLUKAH MELAKSANAKAN AQIQAH?
Aqiqah adalah Sunat muakad – sunat yang sangat-sangat dituntut. Jika tidak dilaksanakan amatlah rugi. Disyariatkan oleh rasulullah saw “bayi tergadai dengan aqiqahnya.” – riwayat At-Tarmizi.
Sebagai tanda ibu bapa mensyukuri nikmat mendapat anak. Ianya juga sunnah Rasulullah S.A.W.

3)AQIQAH BAGI ANAK PEREMPUAN & LELAKI?
“Rasulullah S.A.W. telah menyuruh kami mengerjakan aqiqah bayi lelaki 2 ekor kambing yang bersamaan kedua-duanya dan bayi perempuan seekor kambing” – riwayat At-Tarmizi.
Bagi anak lelaki adalah 2 ekor kambing manakala untuk anak perempuan seekor kambing sahaja.


4) JIKALAU TERLEPAS HARI-7 UTK LAKSANAKAN AQIQAH?
Sekiranya terlepas, laksanakanlah aqiqah sebelum anak itu baligh. Tetapi sekiranya anak itu sudah baligh atau sudah dewasa maka ibu bapa juga bertanggungjawab untuk melaksanakan aqiqah kerana itu tanggungjawab mereka.

5) SEKIRANYA IBU BAPA TIDAK MAMPU ATAU TELAH MENINGGAL DUNIA?
Boleh buat utk diri sendiri dan sekiranya mereka sudah meninggal pun boleh laksanakan sendiri kerana Rasulullah sendiri mengaqiqahkan diri baginda selepas baginda diangkat menjadi rasul. Hukum aqiqah adalah sunnat muakkad iaitu sunat yang hampir kepada wajib. Tanggungjawab aqiqah dikenakan ke atas orang yang wajib memberi nafqah kepada anak yang diaqiqahkan seperti bapanya.

Pendapat yang menyatakan, “Jika seseorang anak tidak diaqiqahi, maka ia tidak akan memberi syafaat kepada orang tuanya pada hari kiamat nanti”, ini adalah pendapat oleh Ibnu Qayyim.

Hubungi kami di talian di bawah:

013.661.0121 (Arif- call, msg, whatapps)
016.3415.345 (Hj Ahmad- call sahaja)
013.200.3482 (Anas- call, msg, whatapps)
017.6141.420 (Ust Hasan- call, msg, whatapps)
0111.085.1990 (Zainal- call, msg, WhatsApp)

www.jariahagrofarm.blogspot.com
IG: Jariah AgroFarm

Older Posts